Nane kekik çayı, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, bronşit, hazımsızlık, mide gazı, öksürük ve romatizma ağrılarına iyi geldiği bilinen bir bitki çayıdır. Bu çay, bol miktarda mineral ve vitamin içerir ve hem taze hem de kurutulmuş olarak hazırlanabilir. İşte nane kekik çayının yapılışı: Taze Nane Kekik Çayı İçin Gerekli Malzemeler
Taze Nane Kekik Çayı Nasıl Yapılır? Öncelikle kekik dallarından koparılıp güzelce temizlemek koşuluyla iyice yıkanır. Ardından aynı şekilde nane dallarından koparılarak temiz bir şekilde su ile yıkanır ve nane ile kekik ince ince tahta üzerinde doğranır. Daha sonra önceden kaynatılmış olan 1 bardak su cezveye alınarak içerisine doğranmış olan kekik ve nane ilave edilir. Daha sonra ise hemen beklemeden dilimlenmiş olan limonlar atılır ve yaklaşık en az on veya on beş dakika kadar dinlendirilir. Ne kadar dinlendirilir ise çay bir o kadar lezzetli ve daha verimli sonuç vermeye yardımcı olacağından dolayı çayı dinlendirmeye bırakıp bekletmek daha doğru bir seçim olabilir. Kuru Nane Kekik Çayı İçin Gerekli Malzemeler
Kuru Nane Kekik Çayı Nasıl Yapılır? Öncelikle kuru nane ve kekik bir tabağa katılarak içerisinde çöp gibi çubuklar varsa seçilir. Daha sonra önceden kaynamış olan bir bardak su cezveye alınır ve içerisine limon eklenmiş halde ocakta birkaç dakika daha kaynatılır. Altı kapatılır ve on beş dakika kadar bekletilir. Daha sonra tekrar ısıtılmış olarak servis edilebilir. Ekstra Bilgiler Taze nane ve kekik kullanımı, çayın daha yoğun aroma ve tat sunmasını sağlar. Taze bitkilerdeki uçucu yağlar ve aromatik bileşenler daha güçlüdür, bu da çayın sağlık üzerindeki etkilerini artırabilir. Kurutulmuş bitkilerin kullanımı ise, çayın daha pratik ve uzun ömürlü olmasını sağlar. Kurutulmuş nane ve kekik, mevsim dışında da bu sağlıklı çayı yapabilmenizi sağlar. Not Kuru olan nane ve kekik, tazeye göre içerisindeki mineral ve vitaminleri rengiyle birlikte hemen su içerisine verebilmesi için birkaç dakika kaynatılması daha doğru olur. Afiyet olsun. |