Kekik Bitkisi Türleri ve Özellikleri
25 Temmuz 2024

Kekik Bitkisi Türleri ve Özellikleri

Kekik Bitkisi

Ülkemizde Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde oldukça fazla üretilen kekik bitkisi, sağlık açısından oldukça faydalıdır.

Özellikle yemeklere lezzet katmak amacıyla kullanılan bu bitki, sıcak içecek şeklinde de tüketilmektedir. Ayrıca, kekik bitkisinin içerisinde bulunan bileşenler birçok sağlık açısından önem arz eden ilaç yapımında kullanılmaktadır.

Tür itibariyle Ballıbabagiller familyasından olup güneşi oldukça seven bir bitkidir. Kekik, çoğunlukla çorak toprak yapısında yetişen yıllık bir bitki türüdür. Yapılan araştırmalarda kekik bitkisinin boyunun 15-40 cm'ye kadar olduğu tespit edilmiştir.

Kekik bitkisinin birçok türü bulunmaktadır. Görüntü itibariyle yaprakları karşılıklı olup koyu yeşil renkli, saplı veya sapsız olan türleri mevcuttur. Görüntü itibariyle çiçekleri geriye doğru olup çan şeklindedir. Kendi türleri içerisinde pembe, eflatun, pembemsi ve pembemsi beyaz renkleri bulunmaktadır.

Kekiğin kökleri saçak şeklinde olup, gövdesinin alt kısmı odunsu, üst kısmı ise oldukça sık çatallıdır. Ülkemizde kekik bitkisinin birçok türü bulunmaktadır ve bu türler bölgeden bölgeye farklı isimlerle anılmaktadır. Kimi bölgelerde Anzer çayı, Adi kekik, Girit kekiği, Beyaz Kekik, Thymus ve Güveyotu olarak ifade edilmiştir.

Kekik Bitkisinin Yetiştirilmesi

Dağlarda doğal olarak yetişen bu bitki, çorak topraklarda kendiliğinden yetişmektedir. Kimi üreticiler doğal yolların yanı sıra kendileri tarafından da üretim yapmaktadır. Ancak getirisi fazla olmaması nedeniyle yetiştiriciliğiyle fazla uğraşmamaktadır.

Kekik otu ülkemizde genellikle Haziran ve Ekim aylarında toplanmaktadır. Odunsu bölgenin üst tarafı, yani çiçeğinden 4-5 cm aşağı kısmı kesilerek yaklaşık 35 derece olan güneşli günlerde kurutulur ve uzun yıllar boyunca korunması halinde tüketilmektedir.

Kekik yetiştiricileri, sağlıklı bir bünyeye sahiptir. Bunun temel nedeni, kekiğin içerisinde bulunan bileşimlerden kaynaklanmaktadır. Yapılan araştırmalarda kekiğin doğal bir kokusu bulunduğunu göstermektedir. Sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.

Kekik iştahı açarak, sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca sabahları tüketilmesi halinde zihni açmaktadır. Apandisit rahatsızlığı çeken kişilerde idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Kekik bitkisinin içinde bulunan bileşimler kimya ve yemek sanayinde fazlaca kullanılmaktadır.

Bir kısım bölgelerde kekik çayı sabah akşam sürekli olarak tüketilmektedir. Birçok türü olan kekik bitkisi, özellikle ülkemizde fazlaca üretilmektedir. Birçok yatırımcı kekik bitkisi ihracatı yaparak bu bitki vesilesi ile ülkeye ticari kazanç sağlamaktadır. Ayrıca köylerde yaz aylarında bu bitki toplanarak kişilerin geçimine ciddi kazançlar sağladığı bilinmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İlke

25 Temmuz 2024 Perşembe

Kekik bitkisini çorak topraklarda yetiştirmek zor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

İlke, kekik bitkisi aslında çorak ve taşlı topraklarda bile yetişebilen dayanıklı bir bitkidir. Toprak seçiciliği yoktur ve su ihtiyacı da diğer bitkilere göre daha azdır. Ancak, toprağın drenajı iyi olmalı ve güneşli bir konumda bulunmalıdır. Bu şartları sağlarsan, kekik bitkisini başarıyla yetiştirebilirsin.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kekik Mideye İyi Gelir mi?

Kekik Mideye İyi Gelir mi?

Kekik Suyu Zayıflatır mı?

Kekik Suyu Zayıflatır mı?

Haber Bülteni