Dağ Kekiği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
23 Temmuz 2024

Dağ Kekiği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dağ Kekiği

Dağ kekiği, aromatik ve doğal bir kokusu olan, aynı zamanda tadı ile her zaman insanlar tarafından ilgi odağı olmuş oldukça şifalı bir bitki türüdür. Dağ kekiği genellikle yemeklerde baharat olarak kullanılır. Bu bitki, baharat olarak kullanılmasının dışında çay olarak demlenip tüketilebilir. Ayrıca yağı doğrudan cilde de uygulanabilir. Dağ kekiği, doğanın insanlara sunduğu bir doğa mucizesidir. Kurutularak saklanır ve çeşitli hastalıklarda kullanılır.

Dağ Kekiğinin Faydaları Nelerdir?

  • Bağırsak sorunları ve bağırsak iltihabı için oldukça faydalıdır.
  • Bağırsak kurtlarının düşürülmesine yardımcı olur.
  • İdrar söktürücü özelliği ile idrar yapmayı kolaylaştırır.
  • Yorgunluğu alarak vücuda kuvvet ve güç kazandırır.
  • İştahsızlık durumlarında iştah açıcı özelliği vardır.
  • Sinir sistemi güçlendirici özelliği ile sinir hastalıkları ve strese bağlı rahatsızlıklarda faydalıdır.
  • Kalp ritmini düzenler ve çarpıntıları engeller.
  • Çocuklarda iştahsızlık ve kansızlık hastalıklarında faydalıdır.
  • Gribal enfeksiyon, bronşit ve astım gibi kronik hastalıklarda faydalıdır.
  • Regl problemlerinde kullanımı faydalıdır.
  • Romatizma rahatsızlığı olan bölgelerde masaj yaparak rahatlama sağlar.

Dağ Kekiği Nerelerde Kullanılır?

Dağ kekiği, özellikle dişlerde ve ağızda bulunan bakterilerin temizlenmesinde etkilidir. Ayrıca, dağ kekiği kaynar su ile demlenerek mide hastalıklarında kullanılır. Ancak, çok sıcak kullanılmaması ve günde bir-iki bardaktan fazla tüketilmemesi önemlidir. Fazla tüketimi vücuda zararlı olabilir.

Dağ Kekiğinin Zararları Nelerdir?

Dağ kekiği, faydalı olmasının yanı sıra, bazı zararları da bulunur. Özellikle dağ kekiği yağı asla içilmemeli, haricen kullanılmalıdır. Çok fazla damıtılmış dağ kekiği suyu da içilmemelidir, çünkü mideye zarar verebilir.

Dağ Kekiği Üretimi ve Çeşidi

Dağ kekiği, özellikle çok güneş alan bölgelerde yetişir ve dünya üzerinde 100'den fazla çeşidi bulunur. Ülkemizde dağ kekiği yağı üretimi yıllık on ton kadardır ve yaklaşık 33 çeşidi bulunur. Dünya genelindeki üretimi ise yaklaşık yetmiş ton civarındadır.

Dağ Kekiği Nasıl Kullanılır?

  • Mikrobik enfeksiyon hastalıklarında içilerek kullanılır.
  • Romatizmal rahatsızlıklarda ağrılı bölgeye sürülerek kullanılır.
  • Lezzet ve hoş kokusu sayesinde yemeklerde baharat olarak kullanılır.
  • Demlenerek çay gibi içilir, ancak çok sıcak kullanılmamalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kekik Türleri ve Özellikleri

Kekik Türleri ve Özellikleri

Haber Bülteni

Güncel

Kekik Tansiyonu Yükseltir mi?

Kekik Tansiyonu Yükseltir mi?

Güncel

Kekik Suyu Zayıflatır mı?

Kekik Suyu Zayıflatır mı?