Dağ Kekiği Dağ kekiği, aromatik ve doğal bir kokusu olan, aynı zamanda tadı ile her zaman insanlar tarafından ilgi odağı olmuş oldukça şifalı bir bitki türüdür. Dağ kekiği genellikle yemeklerde baharat olarak kullanılır. Bu bitki, baharat olarak kullanılmasının dışında çay olarak demlenip tüketilebilir. Ayrıca yağı doğrudan cilde de uygulanabilir. Dağ kekiği, doğanın insanlara sunduğu bir doğa mucizesidir. Kurutularak saklanır ve çeşitli hastalıklarda kullanılır. Dağ Kekiğinin Faydaları Nelerdir?
Dağ Kekiği Nerelerde Kullanılır? Dağ kekiği, özellikle dişlerde ve ağızda bulunan bakterilerin temizlenmesinde etkilidir. Ayrıca, dağ kekiği kaynar su ile demlenerek mide hastalıklarında kullanılır. Ancak, çok sıcak kullanılmaması ve günde bir-iki bardaktan fazla tüketilmemesi önemlidir. Fazla tüketimi vücuda zararlı olabilir. Dağ Kekiğinin Zararları Nelerdir? Dağ kekiği, faydalı olmasının yanı sıra, bazı zararları da bulunur. Özellikle dağ kekiği yağı asla içilmemeli, haricen kullanılmalıdır. Çok fazla damıtılmış dağ kekiği suyu da içilmemelidir, çünkü mideye zarar verebilir. Dağ Kekiği Üretimi ve Çeşidi Dağ kekiği, özellikle çok güneş alan bölgelerde yetişir ve dünya üzerinde 100'den fazla çeşidi bulunur. Ülkemizde dağ kekiği yağı üretimi yıllık on ton kadardır ve yaklaşık 33 çeşidi bulunur. Dünya genelindeki üretimi ise yaklaşık yetmiş ton civarındadır. Dağ Kekiği Nasıl Kullanılır?
|