Kekik Yetiştiriciliği

Kekik Yetiştiriciliği, Kekik; Ballıbabagiller familyasından Thymbra, Thymus, Coridothymus, Origanum, Satureja, cinslerinin genel adıdır. Kendine özgü kokusu ile tanınan çimenlik, orman, tarla kenarlarında ve çayırlarda görülen bitki türlerinin ortak adıdır.

Kekiğin yapraklarında uçucu yağ bulunmaktadır. Bundan dolayı, çayı yapılması halinde uçucu yağ etkinliğini kaybeder.
Kekik bitkisinin yaprak ve çiçeklerinden su buharı damıtma yöntemi ile %2-8 oranında yakıcı, lezzetli ve hoş kokulu uçucu yağ da elde edilmektedir. Bu uçucu yağdan monoterpen fenollerden timol ve karvakrol bulunmaktadır.

Her ne kadar Thymbra, Thymus cinsi kekik türlerinden ticari olarak uçucu yağ üretimi yapılsa da daha yüksek verim alındığı için, Origanum majorana diğer adıyla Alanya Kekiği tercih edilmektedir.

Kekik Yetiştiriciliği, Toprak ve İklim Yapısı; Toprak yönünden fazla seçici değildir. Eğimli arazilerde tarımı yapılması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Akdeniz bölgesine ait bir bitki olmasına rağmen soğuklara dayanıklı bir bitkidir.

Toprak Hazırlığı; Sonbaharda toprak 15-20 cm ilkbaharda ise fi de döneminden önce 10-15 cm yüzeysel sürülür. Ardından rotavatör ve diskaro gibi toprak işleme aletleri ile toprak hazırlanır.

Fide; Kekik tohumları çok küçük olduğundan, doğrudan tarlaya ekilerek üretilme imkânı yok gibidir. Bu nedenle tohumları önceden hazırlanmış olan tavalara ekip, fi de olarak yetiştirilmelidir.
Tava boyutları bakım ve sulama gibi işlerinin kolay yapılabilmesi için 10x1 m. Boyutlarında olmalıdır. Tava boyu 10-15 m gereksinimine göre eni 1-2 m civarında yerden yüksekliği de 15-20 cm olacak şekilde hazırlanmalıdır. Tavanın içeriği 1 ölçek yanmış ahır gübresi homojen bir dağılım için tohum ekiminden önce kil, kum vb. İle karıştırılarak hazırlanır devamında ekim yapılır. Eylül ayında ekilen tohumlardan yaklaşık 20 gün sonra fi deler toprak yüzeyine çıkmaya başlar. Soğuklar başlayana kadar belli bir büyüklüğe erişerek soğuklardan etkilenmezler.

Ekim; Tavalara tohum ekimi genelde Ekim - Aralık ayları arasında yapılmaktadır. Ekimde m2'ye 1,5 gr. Tohum atmak yeterlidir. Fidelikler 40-50 cm. Yükseklikte plastik örtü ile örtülmelidir. Fidelerde sürekli yapılması gerekli işlerden birisi de sulamadır. Tava toprağının özelliğini bozmayacak şekilde 2-3 günde bir sulanmalıdır. Fidelerin toprak yüzeyine çıkışı başladıktan sonra sulama miktarı azaltılmalı aksi takdirde sıcak havalarda oluşacak aşırı nemden dolayı bitkiler çökerten hastalığına yakalanabilir.

Tarla Hazırlanışı ve Fide Dikimi; Fideleri dikmeden önce sonbaharda tarla derince sürülmeli. Dikim zamanı tarla ya yüzeysel bir sürüm daha yapılmalı. Rotovatör ve diskaro gibi aletlerle toprak ufalanmalıdır. Erken İlkbaharda Mart sonu, Nisan başında fi deler, 8-10 cm. Olunca tavadan sökülmeli, tarlaya 45x15 cm. Aralıkla bekletilmeden dikilmelidir. Fidelerin tarlaya dikimi esnasında yağışlardan yararlanılacak (Şubat-mart aylarında) şekilde ekilmelidir. Dekarda 14-15 bin fide alacak şekilde sıra arası ve mesafe ayarlanmalıdır. Dikimden hemen sonra can suyu verilmelidir. Büyük tarımsal işletmelerde İyi bir kekik elde edebilmek için, özellikle ilk yıl çapalama ve yabancı otla mücadele gibi bakım işlemlerinin aksatılmadan yapılması gerekir. İzmir kekiğinde Sonbahar dikimi de yapılabilir. Bu durumda yaz boyunca fi de tavalarındaki fi delerin bakımına devam edilmeli. Ekim, Kasım aylarında tarlaya dikilmelidir.

Gübreleme; Dikimden önce dekara 6 Kg. K2O, 6 Kg. P2O5, saf olarak verilebilir. Azotlu gübrenin verime katkısını araştıran çalışmada, gübrenin ikinci yıldan itibaren ham madde miktarına etkili olduğu, verimi önemli derecede arttırdığı saptanmıştır. Azotlu gübre 2-3 defada verilmelidir. Birinci gübreyi ilkbaharda, ikinci gübre ilk hasattan hemen sonra, üçüncü gübre ise ikinci hasattan sonra verilmelidir Dikim esnasında ve ilkbaharda fosforlu gübre verilmesi uzmanlarca önerilmektedir.

Sulama; İzmir kekiği kurak koşullara dayanıklılığıyla bilinmektedir. Sulama yapılmadan kurak aylarda da yaşamını devam ettirebilen bir türdür. Ancak yüksek verim elde etmek için yaz aylarında sulanmalıdır. Bununla beraber oluşan yabancı otlar mücadele dönemi boyunca birden fazla tekrarlanabilir.

Hasat; Yüksek yaprak verimi ve uçucu yağ oranı elde etmek için büyük tarımsal işletmelerde %50 çiçeklendiğinde hasat edilmelidir. Hasat toprak yüzeyinin 10-15 cm üzerinde elle biçilerek yapılır. İzmir kekiğinde bir yılda yapılacak biçim sayısı bitkinin yetiştirildiği ortam ve bakım şartlarına bağlı olarak değişmektedir. Bu sayı Ege Bölgesinde bir üretim sezonunda 3'e kadar çıkılabilmektedir.
19.01.2024 10:38:04
Kekik Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kekik Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kekik Yetiştiriciliği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kekik Limon Karışımı

Kekik limon karışımı, Kekik saymakla bitmeyen faydaları vardır. Kekik dağlarda çorak toraklarda ve evdeki saksılarımız da yetişen ve dolayısıyla da güne...
Devamını Oku

Nane Kekik Çayı Nasıl Yapılır

Nane kekik çayı nasıl yapılır, öncelikle kekik ve nanenin oldukça hijyenik ortamda doğal yollarla kurutulmuş olması gerekir. Nane temmuz ve ağustos aylarında...
Devamını Oku

Hamilelikte Kekik Çayı

Hamilelikte Kekik Çayı, İki canlı olan annenin yaşamının en hassas dönemi yapılan araştırmalar ile hamilelik dönemi olduğu ortaya çıkmıştır. Anne iki canlı o...
Devamını Oku

Kekik Çayı Adet Söktürürmü

Kekik çayı adet söktürürmü, doğru bir şekilde içildiği taktirde kekik çayı adet söktürür. Adet yani regl oldukça bayanlar için zor geçen süreçler arasında ye...
Devamını Oku

Zeytinyağı Kekik

Zeytinyağı Kekik, Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvelerinden çıkartılan yeşil sarı renkli sıvı yağa verilen isimdir. Zeytinyağı tarihin her döneminde bes...
Devamını Oku

Bilye Kekik

Bilye kekik, güçlü bir kokusu olan ballıbabagiller familyasından olan çok yıllık otsu bitkidir. Thymus vulgaris Latince adı olan bitkinin anavatanı Akdeniz'd...
Devamını Oku

Kekik Suyu Sivilce

Kekik Suyu Sivilce, sivilce tedavisi her cilt tipine göre değişse de neredeyse tüm cilt tipleri için kekik suyunun kullanıldığı yöntemler vardır. Cildin yağ ...
Devamını Oku

Kekik Çeşitleri

Kekik Çeşitleri, Kekik çimenlik, çayırlarda ve kırsal bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Güneşi ve ısıyı çok sever bunun için toprağın sıcaklığının fazla ...
Devamını Oku

Kekik Yağı Diş Eti

Kekik yağı diş eti, hastalıkları konusunda faydalı doğal bir üründür. Özellikle diş eti iltihabında, diş eti kanamalarında uzmanların tavsiye ettiği kekik ya...
Devamını Oku

Kekik Alerjisi

Kekik alerjisi, Alerji kişiden kişiye farklılık gösteren ama genelde deride kızarıklık, yanma, tahriş olma, kaşıntı veya kuru öksürük olarak kendini gösteren...
Devamını Oku

Kekik Tansiyonu Yükseltirmi

Kekik Tansiyonu Yükseltir mi, kekik özellikle sağlık bakımından en faydalı olan bitkilerden birisidir. Kekiğin içeriğinde vitaminler, diğer bileşenler ve min...
Devamını Oku

Kekik Balı

Kekik balı, oldukça özellikli ve şifalı çiçek balı türlerinden biridir. Arıların saf kekik otu çiçeklerinin özünü toplamasıyla ürettikleri, kekik kokulu, şef...
Devamını Oku

Kekik Faydaları

Kekik faydaları, düzgün ve yeterli olarak kullanıldığında çok fazladır. Çünkü her bitkinin kendine özgü besin değerleri vardır. Kullandığınız bitkiyi ta...
Devamını Oku

Kekik Yağı Nasıl Yapılır

Kekik Yağı Nasıl Yapılır, Kekik yağı yapılan araştırmalar neticesinde sağlık açısından oldukça önem arz etmektedir. Kişilerde görülen ciddi rahatsızlıklardan...
Devamını Oku

Yaban Kekiği

Yaban Kekiği: Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bit...
Devamını Oku

Kekik Tohumu

Kekik Tohumu, Binlerce yıllık geçmişi olan kekiğin ilk kullanımı Antik Yunan'a kadar uzanıyor. Tarihte Mısırlıların da en fazla kullandığı bir bitkidir ...
Devamını Oku

Adet Söktürücü Kekik Suyu

Adet Söktürücü Kekik Suyu, Kadınların belli aralıklarla yumurtalıklarının yenilenmesiyle beraber regl dönemleri başlar. Düzenli olarak her ay bir kez adet ol...
Devamını Oku

Taze Kekik

Taze kekik, genellikle kırsal alanlarda yetişen, geçmişten günümüze kadar şifaları ile ünlü olan, faydalarının yanı sıra yemeklere lezzetli bir aroma veren b...
Devamını Oku

Kekik Türleri

Kekik Türleri, Kekik bir tabiat harikasıdır. Vücudu adeta bir kalkan gibi koruyan ve aynı zamanda iyileştiren kekik maddi ve manevi olarak doğal bir ila...
Devamını Oku

Diş Eti Kekik

Diş eti kekik, tedavisi diş etlerinin çekilmesi ya da diş eti iltihaplanması açısından etkin bir kür olarak bilinen kekik kürü, uygulanmaya başlanmasından bi...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kekik Limon Karışımı
Nane Kekik Çayı Nasıl Yapılır
Hamilelikte Kekik Çayı
Kekik Çayı Adet Söktürürmü
Zeytinyağı Kekik
Son Forum Konuları
porselen saksıda ve deliksiz Yaşar mı
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024