Dağ Kekiği, Aromatik ve doğal bir kokusu olan aynı zamanda tadı ile her zaman insanlar tarafından ilgi odağı olmuş oldukça şifalı bir bitki türüdür. Dağ kekiği bitkisi genelde yemeklerde baharat olarak kullanılmaktadır. Bu bitki baharat olarak kullanılmasının dışında dağ kekiği çayı demlenerek tüketilebilir. Aynı zamanda yağı da direk olarak cilde sürülebilir.
Dağ kekiği doğanın insanlara sunmuş olduğu bir doğa mucizesidir. Kurutularak saklanır ve çeşitli hastalıklarda kullanılan bir çeşit bitkidir.
Dağ Kekiğinin Faydaları Nelerdir?
- Bağırsak sorunları ve bağırsak iltihabı için oldukça faydalı bir bitkidir.
- Dağ kekiği tüketimi kişilerde bulunan bağırsak kurtlarının düşürülmesinde faydalıdır.
- İdrar söktürücü özelliği ile dağ kekiği kullanımı ile kişinin idrar yapabilmesini kolaylaştırıcı özelliği bulunur.
- Dağ kekiği yorgunluğu alarak insan vücuduna kuvvet ve güç kazandırır.
- İştahsızlık problemleri yaşanılan durumlarda iştah açıyı özelliği bulunur.
- Dağ kekiği sinir sistemi güçlendirme özelliği ile sinir hastalıkları ve özellikle strese bağlı rahatsızlıklarda faydalı olduğu bilinir.
- Kalp hastalığı bulunan hastaların kalp ritimlerini düzenler ve kalp de oluşan çarpıntıları engelleyici özelliği bulunur.
- Özellikle çocuk gruplarında görülen iştahsızlık ve kansızlık hastalıklarında çok faydalıdır.
- Soğuk etkisi ile oluşan gribal enfeksiyon, bronşit rahatsızlıkları ve astım gibi kronik hastalıklarda dağ kekiği çok faydalıdır.
- Kadınların özellikle regl problemlerinde dağ kekiği kullanılması faydalıdır.
- Dağ kekiğinden elde edilen dağ kekiği suyunun romatizma rahatsızlığı yaşana hastaların romatizmalı bölgelerine dağ kekiği suyu ile masaj yapılması ile rahatlatıcı faydaları bulunmaktadır.
Dağ Kekiği Nerelerde Kullanılır
Dağ kekiği özellikle günlük kullanılarak dişlerde ve ağızda bulunan bakterilerin temizlenmesinde çok etkin koruma özelliği sayesinde diş ve dişe bağlı rahatsızlıklarda çok sık kullanılır. Ayrıca dağ kekiği kaynar su ile demlenerek içilmesi sonucunda mide hastalıklarında kullanılır dağ kekiğinin içilmesinde çok sıcak kullanılmaması gerekir ve günde bir iki bardaktan fazla kullanılmaması da çok önemlidir. Çünkü dağ kekiği içilmesinde fazla tüketimi insan vücuduna faydasından çok zararlı olacağı bilinir.
Dağ Kekiğinin Zararları Nelerdir?
Dağ kekiği insan vücudu için çok faydalı olmasının yanı sırada diğer bitkilere nazaran çok da zararları bulunmaktadır. Özellikle dağ kekiğin de bulunan yağ asla içilmemeli haricen kullanılmalıdır. Çok fazla derecede damıtılmış dağ kekiğinin suyu ise içilmemelidir. Çünkü dağ kekiğinin suyu direk olarak midenin delinmesine neden olmaktadır.
Dağ Kekiği Üretimi ve Çeşidi
Dağ kekiği özellikle çok güneş alan bölgelerde yetişir ve bu bitkinin dünya üzerinde 100'den fazla çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde dağ kekiği yağı üretimi yıllık on ton kadardır ve ülkemizde yaklaşık 33 çeşit dağ kekiği çeşidi bulunur. Dağ kekiğinin dünya genelindeki, üretimi ise yaklaşık yetmiş ton civarındadır.
Dağ Kekiği Nasıl Kullanılır?
- Dağ kekiği Mikrobik enfeksiyon hastalıklarında içilmek sureti ile kullanılır.
- Dağ kekiği romatizmal rahatsızlıklarda ağrılı olan bölgeye sürülerek kullanılır.
- Dağ kekiği lezzet ve hoş kokusu sayesinde yemeklerde baharat olarak kullanılır.
- Dağ kekiği son olarak demlenerek çay gibi içilerek kullanılır. Fakat çok sıcak içilmemesi gerekir.