Dağ Kekiği Tohumu

Dağ Kekiği Tohumu, ballıbabagiller familyasına mensup bir bitkidir. Genellikle güneşte kurutularak kullanılır. Ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. Ayrıca Toros dağlarında, Isparta'da ve Denizli'de de yetiştirilir. Türkiye kekik üretimi konusunda oldukça önemli bir konuma sahiptir. Kekik ticaretinde Dünya ortalamasında önde gelen ülkelerden biri olan Türkiye ihracatta %19 gibi bir orana sahiptir.
Dünya'da yaklaşık 100 tür kekik yetişirken Türkiye'de ise 33 tür kekik olduğu tespit edilmiştir. Dağ kekiği de bunlardan bir tanesidir.

İklim Koşulları, Fidelikler ve Dikim


Kekik genel olarak Akdeniz bölgesine ait bir bitki olmasına rağmen dağ kekiği fide dönemi ve ilk dikim yılı hariç soğuk iklimlere karşı dayanıklı bir bitkidir. Genelde sıcağı seven bir bitkidir. Toprak yönünden fazla seçici değildir ve pek çok toprak türünde rahatça kök salar. Killi topraklarda daha iyi gelişir. Dağ kekiği tarımı yapılacak tarla sonbaharda 15 ile 20 santimetre derinlikte sürülür. İlkbaharda ise fide dikiminden önce 10-15 santim derinlikte sürüm yapılır. Ardından gerekli toprak işleme aletleri ile toprak hazırlanır. Dağ kekiği tohumları çok küçük ve çimlenmesi çok yavaş olduğu için doğrudan tarlaya imkânı yoktur. Bu nedenle tohumları önce fideliklere ekilmesi gerekir. Fideliklerin eni 1 ya da 1,5 metre boyu 10-15 metre kadar ve yerden yüksekliği de 15-20 santim olacak şekilde ayarlanmalıdır. Fideliklerin içerisi bir miktar yanmış ahır gübresi, kum ve ölçek toprak ile hazırlanmış harç ile doldurulur.
Üzeri bastırılarak pürüzsüz hale getirilir. Hazırlanan fideliklerin her metrekaresine 4-5 gram hesabı yapılarak dağ kekiği tohumu ekilir. Ekimden sonra tohumların üzeri 1 santim kalınlığında kapak ile kapatılır. Fideliklerin sulamasında çok dikkatli olunması gerekir. Suyun miktarının ayarlanabilmesi ve fideliğin her tarafının aynı eşit oranda su alması için sulama süzgüsü ile su vermelidir. Tohumun bulunduğu topraklı kısmın kurumamasına özen gösterilmeli ve tohum çimlenene kadar fideliklere çok sık su verilmelidir.

Dikim zamanından 20-30 gün öncesine kadar fideliklerin üzeri naylon gibi bir örtü ile örtülmelidir. Fideliklerin üzerinin açılmasıyla Mart sonu, Nisan başında fideler 10-15 santim boya ulaştığında fidelikten demetler halinde sökülmeye ve tarlaya dikilmeye hazırlanır. Fidelerin tarlaya dikimi ilkbaharda mümkün olduğu kadar erken yapılmalıdır. Çünkü dikime geç kalındığında bitkilerin tutma oranı düşer ve bitkilerin gelişmesi sekteye uğrar. Fidelerin toprağa dikimi elle yapılabilir. Fidenin dikileceği yer fide kökü için dikim kazığı ile açılır. Fidenin kökü bu yere yerleştirildikten sonra dikim kazığı ile fidenin kök kısmına gelecek şekilde toprak hafifçe sıkıştırılır. Dikimde en önemli nokta köklerin kıvrılmadan düz olarak toprağa yerleştirilmesidir. Dikimlerin arası 40-45 santim ve her sıra üzerindeki boşlukların arası ise 15 santim olarak ayarlanmalıdır. Ayrıca dikimden sonra can suyu adı verilen suyun verilmesi kesinlikle unutulmaması gerekir. Verilmelidir.

Sulama, Gübreleme ve Hasat


Dağ kekiği kurak koşullara dayanıklı olduğu için sulama yapılmadan da kurak aylarda yaşamına devam ettirebilir. Ancak yüksek verim elde edilebilmesi için sulama yapılması şarttır. Sulama sayısı toprak ve iklim koşullarına bağlı olarak değişir. Yaz aylarında haftada bir sulama yapılabilir. Sulama yöntemi için karık ve yağmurlama sulama şekilleri tercih edilebilir. Dağ kekiğindeki verim gübrenin topraktan fazlaca besin maddesi emdiğinin göstergesidir. Azotlu gübre iki ya da üç defada verilmelidir. Azotlu gübrenin yarısı ekimden önce diğer yarısı da birinci hasattan sonra olmak üzere verilir. Üçüncü gübre ise ikinci hasattan sonra verilmelidir. Hasat genel olarak çiçeklenme döneminde yapılmalıdır.

Dipten yapılacak hasatlar daha sonraki zamanlarda gelişimi geciktirip, verimini düşüreceği için toprak seviyesinden 5-6 cm yükseklikten hasat yapılması önerilir. Hasat kekiğin dallarını koparma şeklinde değil de bıçakla keserek yapılmalıdır. Hasattan hemen sonra sulama yapılmalıdır. İlk yıl bir kez daha sonraki yıllarda ise iki ya da üç kez hasat yapılabilir. En verimli dağ kekiği toplama dönemi haziran ayından ekim ayına kadar olan süredir. Hasattan sonra dağ kekikleri tarladan hemen toplanmalı ve kurutma işlemi için temiz, gölge bir yere taşınmalıdır. İyi bir kurutma için Dağ kekiklerinin serilme kalınlığı 20 santimi geçmemelidir. Kurutma için en ideal sıcaklık 30-35 derecedir. Dağ kekiğinin dalları sık sık alt üst edilerek renk kararması yaşanmaması için havalandırılmalıdır. 40 dereceyi geçen sıcaklıklarda Dağ kekiklerde kararmalar daha sık görülür o nedenle çok dikkat edilmelidir. Kurutulmuş Dağ kekikleri dövülerek yaprakları saplarından ayrılır. Yapraklar satışa sunuluncaya kadar serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
19.01.2024 16:40:21
Dağ Kekiği Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Dağ Kekiği Tohumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Dağ Kekiği Tohumu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kekik Limon Karışımı

Kekik limon karışımı, Kekik saymakla bitmeyen faydaları vardır. Kekik dağlarda çorak toraklarda ve evdeki saksılarımız da yetişen ve dolayısıyla da güne...
Devamını Oku

Nane Kekik Çayı Nasıl Yapılır

Nane kekik çayı nasıl yapılır, öncelikle kekik ve nanenin oldukça hijyenik ortamda doğal yollarla kurutulmuş olması gerekir. Nane temmuz ve ağustos aylarında...
Devamını Oku

Hamilelikte Kekik Çayı

Hamilelikte Kekik Çayı, İki canlı olan annenin yaşamının en hassas dönemi yapılan araştırmalar ile hamilelik dönemi olduğu ortaya çıkmıştır. Anne iki canlı o...
Devamını Oku

Kekik Çayı Adet Söktürürmü

Kekik çayı adet söktürürmü, doğru bir şekilde içildiği taktirde kekik çayı adet söktürür. Adet yani regl oldukça bayanlar için zor geçen süreçler arasında ye...
Devamını Oku

Zeytinyağı Kekik

Zeytinyağı Kekik, Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvelerinden çıkartılan yeşil sarı renkli sıvı yağa verilen isimdir. Zeytinyağı tarihin her döneminde bes...
Devamını Oku

Bilye Kekik

Bilye kekik, güçlü bir kokusu olan ballıbabagiller familyasından olan çok yıllık otsu bitkidir. Thymus vulgaris Latince adı olan bitkinin anavatanı Akdeniz'd...
Devamını Oku

Kekik Suyu Sivilce

Kekik Suyu Sivilce, sivilce tedavisi her cilt tipine göre değişse de neredeyse tüm cilt tipleri için kekik suyunun kullanıldığı yöntemler vardır. Cildin yağ ...
Devamını Oku

Kekik Çeşitleri

Kekik Çeşitleri, Kekik çimenlik, çayırlarda ve kırsal bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Güneşi ve ısıyı çok sever bunun için toprağın sıcaklığının fazla ...
Devamını Oku

Kekik Yağı Diş Eti

Kekik yağı diş eti, hastalıkları konusunda faydalı doğal bir üründür. Özellikle diş eti iltihabında, diş eti kanamalarında uzmanların tavsiye ettiği kekik ya...
Devamını Oku

Kekik Alerjisi

Kekik alerjisi, Alerji kişiden kişiye farklılık gösteren ama genelde deride kızarıklık, yanma, tahriş olma, kaşıntı veya kuru öksürük olarak kendini gösteren...
Devamını Oku

Kekik Tansiyonu Yükseltirmi

Kekik Tansiyonu Yükseltir mi, kekik özellikle sağlık bakımından en faydalı olan bitkilerden birisidir. Kekiğin içeriğinde vitaminler, diğer bileşenler ve min...
Devamını Oku

Kekik Balı

Kekik balı, oldukça özellikli ve şifalı çiçek balı türlerinden biridir. Arıların saf kekik otu çiçeklerinin özünü toplamasıyla ürettikleri, kekik kokulu, şef...
Devamını Oku

Kekik Faydaları

Kekik faydaları, düzgün ve yeterli olarak kullanıldığında çok fazladır. Çünkü her bitkinin kendine özgü besin değerleri vardır. Kullandığınız bitkiyi ta...
Devamını Oku

Kekik Yağı Nasıl Yapılır

Kekik Yağı Nasıl Yapılır, Kekik yağı yapılan araştırmalar neticesinde sağlık açısından oldukça önem arz etmektedir. Kişilerde görülen ciddi rahatsızlıklardan...
Devamını Oku

Yaban Kekiği

Yaban Kekiği: Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bit...
Devamını Oku

Kekik Tohumu

Kekik Tohumu, Binlerce yıllık geçmişi olan kekiğin ilk kullanımı Antik Yunan'a kadar uzanıyor. Tarihte Mısırlıların da en fazla kullandığı bir bitkidir ...
Devamını Oku

Adet Söktürücü Kekik Suyu

Adet Söktürücü Kekik Suyu, Kadınların belli aralıklarla yumurtalıklarının yenilenmesiyle beraber regl dönemleri başlar. Düzenli olarak her ay bir kez adet ol...
Devamını Oku

Taze Kekik

Taze kekik, genellikle kırsal alanlarda yetişen, geçmişten günümüze kadar şifaları ile ünlü olan, faydalarının yanı sıra yemeklere lezzetli bir aroma veren b...
Devamını Oku

Kekik Türleri

Kekik Türleri, Kekik bir tabiat harikasıdır. Vücudu adeta bir kalkan gibi koruyan ve aynı zamanda iyileştiren kekik maddi ve manevi olarak doğal bir ila...
Devamını Oku

Diş Eti Kekik

Diş eti kekik, tedavisi diş etlerinin çekilmesi ya da diş eti iltihaplanması açısından etkin bir kür olarak bilinen kekik kürü, uygulanmaya başlanmasından bi...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kekik Limon Karışımı
Nane Kekik Çayı Nasıl Yapılır
Hamilelikte Kekik Çayı
Kekik Çayı Adet Söktürürmü
Zeytinyağı Kekik
Son Forum Konuları
porselen saksıda ve deliksiz Yaşar mı
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024