{ "title": "Zeytinyağı Kekik", "image": "https://www.kekik.gen.tr/images/zeytinyagi-kekik.jpg", "date": "19.01.2024 05:57:26", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Zeytinyağı Kekik, Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvelerinden çıkartılan yeşil sarı renkli sıvı yağa verilen isimdir. Zeytinyağı tarihin her döneminde besleyici etkisi ile yemekler de tedavi edici etkisi ile de tıbbi rahatsızlıklarda sürekli kullanılmıştır. Bazı tarihi kabartma ve resimlerden anlaşılacağı gibi zeytin bereket, sağlık, güzellik ve barış olarak simgesel bir yüksekliğe ulaşmıştır.

Zeytinyağının faydaları nelerdir?

Bitkisel yağların hepsinde olduğu gibi zeytinyağının yapısında da büyük miktar da gliserin çevresine bağlanmış yağ asitleri bulunur. Bileşiğinde ortalama yüzde 70 oranında sıvıyağ asidi, yüzde 12 palmatik asit, yüzde 9 omega 3 yağ asidi ve diğer besleyici muhteviyatları içerir. Zeytinyağı elde ediliş ve bulunduğu bölgeye göre renginde küçük değişiklikler olabilir, kimi sarıya yakın olurken, kimisi de yeşile yakın olabilmektedir. Taze zeytinyağı her zaman en besleyici ve açık yeşile yakın olandır. Üzerinden zaman geçtikçe rengi açılır. İlk başlardaki keskin aroma kokusu azalmaktadır.

Öncelikle belirtmek gerekir ki zeytinyağı beslenme alışkanlıklarımızın temelini oluşturmalı, yani Ayçiçek yağı ve margarinlerden uzak durulmalıdır. Zeytinyağının en önemli faydası kalp damar sağlığını korumasıdır. Bunu yaparken damar iç yüzeyine yapışmaması ile damar tıkanıklığı meydana gelmemektedir. Oysa Ayçiçek yağları ve margarin yağlar tüketildiğinde damar iç yüzeyine yapışarak kalp ve damar sorunlarına yol açmaktadır. Bu yapışkanlığı anlamak için dışarıda da deney yapabilirsiniz. Ayrıca beyin fonksiyonlarının etkinliği, sinir sisteminin rahat çalışması, kas iskelet sisteminin rahat çalışması zeytinyağının faydalarındandır.

Kekik faydaları nelerdir?

Zeytinyağı ile kullanılan kekik ise kime bölgeler de zahter olarak isimlendirilen bitkidir. Kendine has aromatik kokusu ile zeytinyağı ile uyum içinde mükemmel bir kahvaltı besinidir. Genel olarak kekik yağı elde etmek için kullanılsa da yağının uçuculuğu nedeni ile çay yapıp içildiğinde daha çok mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Kekik sıcak dağı, tarla ve kayalık yamaçlarında doğal olarak çıkan çimensi bir bitki olup, zeytinyağı ile karıştırıldığında aromasını zeytinyağına bırakarak enfes bir lezzetin oluşmasını sağlar. Bu durumda zeytinyağı ve kekik karıştırılarak tüketildiğinde ikisinin de hoş kokusu ve aroması karıştığından beyinde endorfin salgılanarak insanın kendisini iyi ve mutlu hissetmesini sağlamaktadır.

Ayrıca kekik, tansiyon dengesini sağlar, tansiyonun normal seviyelerde olması ile diğer hastalıklar ile mücadele de daha kolay olur. Bunun yanı sıra kolon kanserini önlediğine dair yaygın söylenti bulunmaktadır. Kanserin bütün türlerine yakalanma riskini azalttığı bilinmektedir. Bunlardan başka kekik içinde bulunan antioksidanlar bol miktarda demir, manganez ve potasyum içerir. Bu nedenle kalp sağlığı için oldukça faydalı bir bitkidir. Kan akışının hızlanması, hücrelerin sağlığını koruması, hücreler de oluşan hasarların onarılması gibi birçok faydası bulunur.

Kekik vücut direncinin artırılması ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için en temel mineralleri sağlar, içeriğinde bulunan omega 3 yağ asidi sayesinde dolaşım sisteminin daha etkin olarak çalışmasını, sinir sisteminin etkili çalışmasını, stresin azalmasını, göğüs sıkışıklıklarının giderilmesini sağlar, yorgunluğu yok eder. Ayrıca haricen kekik suyu ile saçlar yıkandığında daha canlı ve gür olduğu görülecektir.

Zeytinyağı ve kekik kullanımı nasıldır?

Kekik kaynatıldıktan sonra bal ile karıştırılarak içildiğinde mide ve sindirim sistemini iyi gelmektedir. Fakat günümüz de daha çok zeytinyağı ile birleştirerek kahvaltılık olarak kullanılmaktadır. Sabah kahvaltıda iki çay bardağı zeytinyağı bir kâse içine konur, üzerine bir çay kaşığı kekik atılır, biraz tuz biraz da karabiber ve pul biber eklenir. Taze ekmek bandırılarak yenir.
" } ] }