Yaban Kekiği: Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, bu kekik çeşidi çay olarak demlenip, bu şekilde de tüketilmekte ya da yağı çıkartılıp cilde sürülerek tüketilebilmektedir.
Yaban/Dağ Kekiğinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Yaban kekiğinin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydaları şu şekilde sıralamak mümkündür;
Yaban kekiğinin bedene güç ve kuvvet verme ve yorgun olma halinde yorgunluğu geçirme özelliği bulunmaktadır.
Yaban kekiği, sinir sistemini güçlendirmekte ve stres ile sinirden kaynaklanan rahatsızlıkları önlemektedir.
Yaban kekiğinin iştah açma özelliğinden dolayı iştah sorunu yaşayan kişiler üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
Kalp ritim bozukluğu ve benzeri rahatsızlıkları önleme özelliğine sahiptir ve çarpıntı rahatsızlığı olan kişiler üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
Bağırsak iltihabı ve benzeri bağırsak rahatsızlıkları üzerinde oldukça etkili bir bitki çeşididir.
Yaban kekiğinin idrar yapmada zorlanan kişiler üzerinde oldukça etkili idrar söktürücü özelliği vardır.
Yaban kekiğinin bağırsaklarında bağırsak solucanı olan kişiler üzerinde bu solucanı düşürücü etkisi mevcuttur.
Çocuklarda anemi rahatsızlığı ile iştah problemlerinin olması halinde yaban kekiği çok etkili bir bitkidir.
Yaban kekiğinden elde edilen su romatizma ile ilgili rahatsızlıklar üzerinde fayda sağlamaktadır. Bunun için romatizma rahatsızlığı bulun kişinin sorunlu bölgelere bu su ile masaj yapması gerekmektedir.
Bu bitki soğuk algınlığı ile astım gibi rahatsızlıklar üzerinde oldukça etkili bir ilaçtır.
Yaban kekiği bitkisinin adet dönemi sıkıntılı geçen kadınlar üzerinde de adet düzenleyici etkisi bulunmaktadır.
Yaban Kekiğinin Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Yaban kekiğinin birden fazla kullanım şekli mevcuttur.
Yaban kekiğinin demleme şeklinde kullanılacak olması halinde, gün içinde en fazla iki bardak tüketilmesi gerekmektedir. Yaban kekiği çayını şeker yerine daha fazla sağlıklı ve tatlandırıcı özelliğinin de olması sebebi ile bal kullanarak tüketmek gerekmektedir. Şeker kullanılmamasının sebebi çayın daha az fayda sağlamasına ve başka zararlara sebep olmasından kaynaklanmaktadır.
Bu bitkinin saf hali ile damıtılmış olması ve bu şekilde tüketilecek olması halinde ise günden en fazla 5 bardak tüketilmesi gerekmektedir. Saf olarak damıtılan kekik suyu oldukça faydalıdır. Mikrop sebebi ile oluşan enfeksiyonların tedavisi için bu suyun kullanılması gerekmektedir.
Yaban kekiğinin yağ olarak kullanılması halinde, bu yağın gün içinde 3 kere sürülmesi gerekmektedir. Yaban kekiği yağ hali ile aktarlarda ya da farklı satış noktalarında bulunabilmektedir. Bu yağı romatizma rahatsızlığı bulunan kişiler sancı olan bölgelerine sürerek tüketebilmektedir.
Bu kekik türü yemeklerde ise baharat haline getirilip bu şekilde kullanılmaktadır. Bu baharat yemeklere çok hoş bir koku vermekte ve yemeklerin daha lezzetli olmasını sağlamaktadır.
Yaban Kekiğinin Çayı Nasıl Yapılır?
Bu kekik türünün çayını hazırlamak için ilk olarak, 4 su bardağı su ocağa alınarak iyice kaynayana kadar beklenir. Daha sonra kaynayan suyun içine 1 yemek kaşığı yaban kekiği ilave edilir ve ocağın altı kısılarak 5 dakika demlendikten sonra ocaktan alınır.
Yaban Kekiği Hangi Alanlarda Kullanılır?
Yaban kekiğinin kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
Bu kekik türü diş ile ilgili olan rahatsızlıklar ile diş eti rahatsızlıklarını tedavi amacı ile sıkça kullanılmakta ve günde bir kere gargara şeklinde kullanıldığı zaman ağızda bulunan bakterilerin temizlenmesini sağlamaktadır.
Mide rahatsızlığı olan kişilerin bu kekiği demleyerek, çay şeklinde kullanmaları önerilmektedir. Çok fazla sıcak olarak tüketilmemesi gereken bu çayı ılık olarak tüketmek uygundur. Bu çayın gün içinde en fazla 2 bardak tüketilmesi ve yavaş yavaş içilmesi gerekmektedir. Aşırı tüketilmesi sağlık açısından zararlıdır.