{ "title": "Taze Kekik", "image": "https://www.kekik.gen.tr/images/taze-kekik.jpg", "date": "20.01.2024 00:48:33", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "Taze kekik, genellikle kırsal alanlarda yetişen, geçmişten günümüze kadar şifaları ile ünlü olan, faydalarının yanı sıra yemeklere lezzetli bir aroma veren bir bitki türüdür. Özellikle güneşi çok sevdikleri için çorak topraklarda yetişen bu bitkiler, ballıbabagiller adlı familyadan gelirler. Ortama olarak 5-10 cm'ye kadar ancak uzayan taze kekikler, bahar aylarından itibaren toplanabilir. Kekikler, yaz aylarının sonuna doğru çiçek açarlar ve genellikle çiçeksizken toplanması önerilir. İçerisinde kalsiyum, sodyum, potasyum, demir mineralleri, A, C vitaminleri ve uçucu yağlar bulunmaktadır. Taze ve kuru olarak tüketilen kekiğin yağı da çıkarılır. Bu da oldukça faydalıdır.

Kullanım şekilleri: Birçok bitkisel tedavi yönteminde kullanılan taze kekikler, toplandıktan sonra yeşil halde tüketilecekse öncelikle yıkanır. Demleme şeklinde kullanılacaksa, kaynamış suyun içine birkaç dal taze kekik atılır ve demlenmeye bırakılır. Ortalama olarak 5-10 dakika sonra içilebilir. Kekik suya atıldıktan sonra asla kaynatılmamalıdır sadece demlenmesi beklenmelidir.

Kekik yağı, özellikle küçük çocuklarda üşütme ve mide rahatsızlıkları, boğazı yumuşatma ve ağrı dindirme özellikleri ile doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Küçük bir kesme şekerin üzerine sadece bir damla kekik yağı damlatılır ve rahatsız kişi bu şekeri yer. Çok acı ve kötü bir tadı vardır fakat dayanılırsa kısa sürede vücudunuzu ısıtacak ve etki göstermeye başlayacaktır. Kekik yağı krem gibi vücudun ağrılı bölgelerine sürülürse ve yavaş yavaş masaj yapılırsa verdiği ısı ile ağrılar azalmaktadır.

Kekik banyosu yapılarak da kekiğin sayısız faydalarından yararlanmak mümkündür. Uygulaması da oldukça basittir. Bir tülbent içine taze kekik konulur ve tülbent bağlanarak soğuk suya atılır. Bu suyun altı yakılır, kaynamadan söndürülür. 15 dakika kadar beklenir, tülbent iyice sıkılır ve kekik sudan çıkarılır. Böylece kekik banyosu için suyunuz hazırlanmış olur. Dikkat edilmesi gereken noktalar, banyo suyunun çok sıcakken kullanılmaması ve banyo süresinin çok uzatılmamasıdır.

Ülkemizde taze kekik, üretimi iyi yapılan, mutfaklarımızda bolca kullanılan, tadı beğenilen, kurutularak baharat olarak kullanılan, birçok derde deva olarak bilinen ve bu yüzden fazlaca tüketilen çok kıymetli bitkiler arasında yer almaktadır. Dünyanın ortalama olarak %70 oranında kekik ticaretini Türkiye üstlenmiştir. İhracatta ise ülkeler arasında bizim ülkemiz ikinci sırada yer almaktadır. Fransa, Amerika, İngiltere, Kanada, Almanya, Yunanistan ve İtalya gibi birçok ülkeye kekik ihracatı yapılmaktadır. Kekik tipleri yetiştiği bölge ve iklim yapısına göre şekil ve görünüm değiştibilmektedir. Ülkemizde en az otuz farklı taze kekik çeşidi olmakla birlikte, genellikle İzmir bilye kekiği, Tarsus kekiği ve Çorba kekiği adı verilen türler yer almaktadır. Uzun yıllar önce bile vücut sağlığına olan faydaları fark edilen ve tüketilmeye çalışılan bu bitki adeta bir mucizedir.

Taze Kekiğin Faydaları Şunlardır
Zararları: bu kadar faydası bulunan kekik, yanlış zamanda, aşırı dozda kullanılırsa kötü sonuçlar oluşmasına da vesile olabilir. Özellikle hamile bayanlarda kekik ve kekik yağı düşük yapılmasına neden olabilir. Kekik yağını guatr hastaları da kullanmamalıdır çünkü tiroit bezlerini aşırı çalıştırır. Fakat kekik çayının herhangi bir zararı olduğu gözlemlenmemiştir.
" } ] }