{ "title": "Taze Kekik", "image": "https://www.kekik.gen.tr/images/taze-kekik.jpg", "date": "20.01.2024 00:48:33", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "Taze kekik, genellikle kırsal alanlarda yetişen, geçmişten günümüze kadar şifaları ile ünlü olan, faydalarının yanı sıra yemeklere lezzetli bir aroma veren bir bitki türüdür. Özellikle güneşi çok sevdikleri için çorak topraklarda yetişen bu bitkiler, ballıbabagiller adlı familyadan gelirler. Ortama olarak 5-10 cm'ye kadar ancak uzayan taze kekikler, bahar aylarından itibaren toplanabilir. Kekikler, yaz aylarının sonuna doğru çiçek açarlar ve genellikle çiçeksizken toplanması önerilir. İçerisinde kalsiyum, sodyum, potasyum, demir mineralleri, A, C vitaminleri ve uçucu yağlar bulunmaktadır. Taze ve kuru olarak tüketilen kekiğin yağı da çıkarılır. Bu da oldukça faydalıdır.