{ "title": "Saksıda Kekik", "image": "https://www.kekik.gen.tr/images/saksida-kekik.jpg", "date": "19.01.2024 22:46:35", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Saksıda kekik, Akdeniz bölgesine ait bir bitkidir. Tohumları küçük ve yetiştirilmesi çok da basit olmayan bir bitki türüdür. Özellikle de çimlendirilmesi dahada zor olabilir. Büyüdüğünü görüp zevk alabileceğiniz bir bitki daha neden olmasın. Bazen zor olanı başarmak mutluluk getirir ya insana, hadi sıvayalım kolları ve bu çok faydalı olan bitkiyi yetiştirelim.

Saksıda kekik ekimi

Öncelikle seçtiğimiz saksının delikli olmasına özen göstermeliyiz. Bu tür bitkiler için su tahliye edebileceği birkaç delik yeterli olacaktır. En altına biraz çakıl taşları serpilerek üzerine toprağımızı, gübremizi ve kekiği yerleştirebiliriz. Birkaç tane kekik fidesi ekecek olursak aralarında 10 cm'lik boşluklar bırakarak dikim işlemimizi tamamlamış oluruz. Bu tip baharatlar fazla gübre istemediği için 3-4 ay sonra gübre verebilirsiniz. Baharatlar için özel tasarlanmış gübreler kullanırsanız daha iyi olacaktır. Çilek saksısı denilen saksılar kullanabilirsiniz. Saksıda kekik ekeceğimiz için ekim zamanı mühim değildir yani bir nevi sera da yetiştirmek gibi düşünülebilir. Yanında başka baharatlarda yetiştirebilirsiniz sıkıntı olmayacaktır. Saksıdaki kekik fideleri büyüdüğünde çok sık duruyorlarsa başka saksılara bölmeniz bitkinin uzun ömürlü olması için önemlidir. Güneşi pek seven bir bitkidir ama kışın soğukta bile kuruyup solmaz özelliği de vardır. Eğer mümkünse her gün zamanınız oldukça güneş gören bir balkon veya cama çıkarmanızı tavsiye ederim. Ekiminde ve sonrasında da fazla sulamamak gerekli çünkü fazla tohumunu çürütecektir. Bütün emekler boşa gidebileceği için bu gibi ip uçları bize fayda sağlar. Artık misafirleriniz kekik var mı? Diye sorarsa balkonunuzdan hemen taze taze ikram edebilirsiniz.

Kekik toplanması: Yılda 4-5 kez toplayabiliriz. Her yıl yetiştirildiği için elimizde sürekli taze kekik olur. Boyları 15 cm'i bulduğunda hasat edilebilir.

Kurutma: Topladıktan sonra hemen kurutulacak ise bunu hemen yapmalıyız çünkü kendi halinde kuruduğu zaman içerisindeki uçucu yağlar bozulabilecektir. Direk güneşte değil de sıcak bir gölgelik bulmalıyız ve orada rahatlıkla kurutmak mümkün olacaktır.
" } ] }