{ "title": "Kekik Türleri", "image": "https://www.kekik.gen.tr/images/kekik-turleri.jpg", "date": "20.01.2024 02:06:52", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Kekik Türleri, Kekik bir tabiat harikasıdır. Vücudu adeta bir kalkan gibi koruyan ve aynı zamanda iyileştiren kekik maddi ve manevi olarak doğal bir ilaçtır. Doğal antibiyotik olarak bilinen kekiğin birçok türleri bulunur. Kekikle ilgili pek çok bilimsel araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar sonucunda bu bitkinin yaklaşık 100 tür kekik olduğu tespit edilmiş. Bilinen kekik türleri içerisinde Anzer çayı, Zahter, Akdeniz kekiği, Beyaz kekik, Girit kekiği, Güveyotu, Thymusvulgaris, Thymus, olarak adlandırılmıştır. En çok kekik türleri Ülkemizde yetişiyor. Dünyada yıllık 60 ila 70 ton kekik yağı üretiliyor. Dünya kekik yağı ihtiyacını yüzde 10'u kadar olanı ülkemizden çıkıyor. Tıbbi kekiğin thymol antiseptik ve karvakrol da kullanılan bu madde, solunum yolu ile mikropları atar. Özelliği ise yağ lambası üzerine damlatılan kekik yağı evin mikroplu havasını temizler. Bu sebeple mikrop öldürücü özellikte olduğunu yoğun bir şekilde fenolik maddeler olduğu saptanmıştır. 5000 yıl öncesinde Sümerler de tedavi amacıyla basur, nasır ve egzama gibi hastalıklarda kekiği kullanmışlardır. Bazı hastalıklar için de tedaviye ek olarak kullanılmıştır. Kekik, içeriğindeki bu maddelerle vücutta bulunan hücre koruma sistemlerini güçlendirmesi ile antioksidan, kanser oluşumunu engellemesiyle birlikte antikanserojen, diyabet hastalığını engelleyerek antidiyabetik ve vücuttaki kolesterol oranını ayarlamasıyla antikolestremik özellikler taşımaktadır. Bu özellikleri ile kekik, yaşlılığı geciktirir, tümör oluşumunu önler, guatra karşı etkilidir, şeker hastalığına ve gıdaların bozulmasını doğal yollarla engeller.

Kekik Türleri ve Kullanımı; Kekik thymus serpyllum, thymus vulgaris türleri, çimenlik tarla kıyılarında, orman kıyılarında ve çayırlarda bulunan karınca yuvalarının üstünde yer alırlar. Güneşi ve sıcağı sevdiği için, toprak sıcaklığının çok olduğu kayalık ve dağlık alanlarda bulunur. Güneşli öğle sıcağında menekşe renkli çiçeklerinden yayılan güzel kokusu ile arıları ve böcekleri kendisine çeker. Bu bitkinin başlıca kullanım alanları; Tarihte Mısırlıların da kullandığı bir bitkidir. Mısır denilince ilk akla gelen mumyalama işleminde kullandıkları bilinmektedir. Hipokrat sağlık açısından oldukça çeşitli konularda kekiği hayatında kullanmıştır. Örnek olarak astım, nefes darlığı ve zehirlenmeye karşı kullanmıştır. Ayrıca düşük yapan ve ölü doğum yapan kadınlar için de tedavilerinde kullanmıştır. Özellikle boğaz ağrılarında hardalla karıştırılarak boğazın dış yüzeyine sürülerek tedavi edilebileceğini ve kan pıhtısını önleyici olarak da balla karıştırılarak yapılmasının üzerinde durmuştur. Şifalı bitki olarak kekik; Kekik suyunun yararları kekikle aynıdır. Çünkü kekik suyu bazı rahatsızlıklar için daha kısa sürede destekleyici yardım sunar. Kekik suyu, kekiğin su buharına tutulması sonucunda kekik esansının altında kalan suyudur. Kekik suyu bitkinin buhar distilasyonu yöntemi ile elde edilmektedir. Bunun kan şekeri ve kolesterolü düşürücü, mikrop öldürücü, sindirim kolaylaştırıcı, tansiyon dengeleyici, safra arttırıcı, ağrı giderici ve asıl önemlisi antioksidan etkisi vardır. En önemli etken maddesi ile uçucu yağlar kana karışıp, bronşit kaslarını etkiler ve krampları çözer.
" } ] }