{ "title": "Kekik Tohumu", "image": "https://www.kekik.gen.tr/images/kekik-tohumu.jpg", "date": "19.01.2024 16:53:33", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Kekik Tohumu, Binlerce yıllık geçmişi olan kekiğin ilk kullanımı Antik Yunan'a kadar uzanıyor. Tarihte Mısırlıların da en fazla kullandığı bir bitkidir ve tapınaklarda tütsü olarak kullanılmıştır. Bu yüzyılda kekik, cesaretle ve hayranlıkla ilişkilendirilmiş ve o döneme ait şövalye kostümlerine motif olarak işlenmiştir. Sağlık alanında ise 16. Yüzyıldan itibaren başlayan kekik tohumu, ağız hijyeni ve yaralar için antiseptik olarak kullanılmıştır. Yine eski Yunan ve Roma da peynirin tatlandırılması için kullanıldığı biliniyor. Kekik genellikle baharatlarda kullanılır. Güzel kokusuyla bilinen kekik, et yemeklerinin vazgeçilmezi olan bitkidir. Kekiğin bir diğer önemli özelliği ise antioksidan içeriği ile vitamin ve mineral bakımından da oldukça zengin bir bitkidir. Kekik tohumun da demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve manganez vitaminleri bulunmaktadır. Bu amaçla kekik suyu kekiğin kaynatılması ve 2-3 tatlı kaşığı kekik tohumu ile elde edilir. Bunu yaralara ve akneli yerlere dıştan uygulanarak kullanılır. Ayrıca çay olarak tüketildiği gibi suyu da bazı hastalıklar için daha kısa sürede sonuç verir. Bu şifalı kekik tohumu, öncelikle sindirimi kolaylaştırır, kramp çözücü, dezenfekte edici ve balgam sökücü olarak kullanılır. Özellikle zatürre ve akciğer iltihaplanmasında kekik banyosu çok faydalıdır. Kekiğin en önemli etken maddesi olarak uçucu yağlar kana karışarak, bronşlar üzerinde kasları etkiler ve krampları çözer. Aynı zamanda vücutta meydana gelen bakteri oluşumunu önler. Kekik geleneksel olarak antiseptik, iltihap önleyici, kas kasılmasını önleyen, konsantrasyonu artıran ve sindirimi düzenleyen bir bitki oluşumudur. Sağlık açısından her hastalığa çare olan doğal ve bitkisel ilaçların kaynağıdır.

Toprak İsteği; Akdeniz bölgesine ait olan bu bitki tohumu, sıcak iklimi sever. Ancak soğuk hava koşullarına da oldukça dayanıklılık gösterir. Bu nedenle fide dikim zamanı soğuk olmamalıdır. Toprak yönünden yapısı gereği seçici değildir. En fazla sevdiği toprak yapısı, killi taban arazileridir. Ama kumlu topraklar bu bitki için pek uygun değildir. Toprağı sonbaharda hazırlanmalıdır.

Fidelik Zamanı; Kekik tohumları çok ufaktır. Bu sebeple tarlaya ekilmesi açısından zordur. Fide zamanı gelince fideliğin içine birebir ölçülerde toprak, kum ve yanmış ahır gübresi karıştırılmalıdır. Tohumların da eşit bir şekilde serpilmesi gereklidir. Bu yüzden dikim sırasında tohumlar kum veya kül ile hazırlanmalıdır. Tohumlar ekildikten sonra bir miktar toprakla üzerleri kapatılarak düzeltilmesi sağlanır. Sulamanın eşit şekilde yapılması da önemlidir. Tohum çimlendikten sonra fidelik sulanır ve üzeri örtülerek arada bir hava aldırılır. Sonbahara doğru üstleri açılır ve fideler hava şartlarına alıştırılır. Fideler 8-11 cm boyuna geldiğinde ekime hazırdır.

Fidelerin Dikimi; Fide dikimi için en uygun zaman Mart ve Nisan aylarıdır. Dikim esnasında çok uzayan kökleri bir miktar kesilebilir. Aynı sıradaki fidelerin arasında 15 cm, sıraların arasında ise 40-45 cm'ye kadar bırakılmalıdır. Dikimden sonra da sulama yapılır.

Sulama; Kurak iklime dayanıklıdır. Ancak verimi artırmak için sulanması önemlidir. Çiçeklenme zamanında yapılan budamalardan sonra sulamak gereklidir. Kekik çok yıllık bir bitki olmasından dolayı toprağı çok fazla zayıflatır. Bu yüzden dikimden önce dekara 6 kg. P2O5, 6 kg. K2O saf halinde verilir. Azot ise 2-3 aşamada verilmesi daha uygun olur. En iyi hasat zamanı çiçeklenme döneminde yapılandır. Her hasattan sonra sulama ve yabancı ot temizliği yapılmalıdır. Kekikler yılda iki veya üç kez kesim yapılabilir.

Kurutma; Doğal veya yapayolarak yapılır. Doğal haliyle yapıldığı zaman, toplanan kekik 15-20 cm kalınlığında serilir. Eşit bir şekilde karıştırılır ve kurutulur. Yapay hali ise havalandırmalı fırınlar ile yapılır. Sıcaklığı 30-35 derece olan fırınlarda bu işlem yapılır. Kuruyan kekikler dövülür ve yaprakları saplarından ayrılarak paketlenir. Muhafaza etmek için serin ve kuru yerde saklanır.
" } ] }