{ "title": "Kekik Otu", "image": "https://www.kekik.gen.tr/images/kekik-otu.jpg", "date": "22.01.2024 01:24:03", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Kekik otu, baklagiller familyasındandır. Kekiğin 33 türü olduğu düşünülmektedir. Bunlardan bir tanesi de dağ kekiğidir. Dağ kekiği ülkemizde de yetişmektedir. Dağ kekiğinin de sağlık açısından birçok faydası vardır. Güneşli yerleri sever. Genellikle çorak topraklarda yetişen bir bitkidir. Boyları 15 - 40 cm arasındadır. Çiçekleri geriye doğru çan şeklindedir. Rengi pembemsi, eflatun veya pembemsi beyaz renktedir. Kökleri saçak şeklindedir. Gövdenin alt kısmı odunsu vevüst kısmı oldukça sık çatallıdır.

Kekik otunun toplanması ve kurutulması

Kekik otu Haziran'dan Ekim'e kadar topraktan 4-5 cm yukarıdan veya sürgünler kesilerek güneşli ve havadar yerlerde kurutulur. Isının 35 dereceyi geçmemesine dikkat edilir.

Kekik otunun faydaları nelerdir?
Kekik otunun iyi geldiği hastalıklar

Enfeksiyonlu hastalıklara (Grip, nezle, faranşit, boğaz ağrıları, boğmaca, ateşli hastalıklar, karın ağrısı) oldukça iyi gelir ve çok faydalıdır. Kramplı ağrılar, kas ağrılarına da çok iyi geliyor. Cüzam, felç, sara ve sinir hastalıklarına faydalıdır. Kekik çayı alkolikler ve sigara içenler için de çok faydalı bir koruyucudur.

Kekik otu çayı nasıl yapılır?

Kekik çayı hazırlamak için demliğe içeceğiniz bardak sayısı kadar su koyun ve kaynatın. Suyu ocağın üzerinden aldıktan sonra 1 yemek kaşığı kadar kurutulmuş kekik atın ve demliğin kapağı kapalı halde 5-10 dk kadar demlenmesi için bekleyin. Kekik yapraklarının suyun dibine inmesi için metal çay poşeti tellerinden kullanabilirsiniz. Otun besin değerini kaybetmemesi için su kaynarken atmayın. Sıcak içmeye çalışın.

Kekik otunun zararları nelerdir?

Kekik sağlık açısından birçok fayda sağlamaktadır. Ama fazla ve yanlış kullanımı bazı sorunlara neden olabilir. Bu sorunları şu şekilde sıralamak mümkündür;
" } ] }