{ "title": "Kekik Kürü", "image": "https://www.kekik.gen.tr/images/kekik-kuru.jpg", "date": "19.01.2024 07:02:57", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kekik kürü, hoş kokusu ve lezzetiyle mutfaklardan eksik edilmeyen kekik, kür şeklinde kullanıldığında birçok hastalığa şifa dağıtmaktadır. Mucizevi bir bitki olan kekik, uzun yıllardır birçok hastalığın tedavisinde alternatif olarak kullanılmaktadır. Bitki uzmanlarının sıklıkla tavsiye ettiği kekik yemeklerde baharat, çay, çiğ, kaynatılarak suyu ve kür şeklinde hazırlanarak kullanılabilir. K vitamini başta olmak üzere demir, kalsiyum, besin lifi, magnezyum bakımından zengin içeriğe sahiptir. Antioksidan etkisi olan kekik vücudu kuvvetlendirerek beden sağlığına ciddi anlamda katkı sağlar. Kekik kürü haricen kullanıldığında antiseptik özelliğiyle açık yaraların mikrop ve enfeksiyon kapmasını engeller. Kür gargara suyu olarak kullanılabilir. Ağız içi hijyeni için düzenli kullanılabilir. Ayrıca gargara olarak kullanıldığında öksürük ve boğaz ağrısına da faydalı olur.

Kekik kürü nasıl hazırlanır?

Kekik kürü için yalnızca kekik kullanıldığında elde edilen kürün tadı oldukça acı olabilir ve bu nedenden dolayı kullanımı zorlaşabilir. Bu acılığı almak için farklı bitkilerle karıştırılarak hazırlanabilir.
Hazırlanışı: Domates ve kekik mutfak robotuna atılarak ezilir. Ezilen malzemeler bir bardağın içine alınarak üzerine limon suyu eklenerek karıştırılır. Domates kürün tadını hafifletmek için kullanılır. Domates haricinde tercih edilen başka sebzeler de kullanılabilir. Kekik kürü artık kullanım için hazır. Diğer bir tarif ise 1 tatlı kaşığı kekik, 1 su bardağı kaynar suyun içine eklenir. 4-5 dakika dinlendikten sonra kullanılmaya başlanabilir. İçileceği zaman üzerine bal ve limon eklenebilir.

Kekik kürü kullanım alanları nelerdir?

Kekik kürü bazı hastalıkların tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir. Kekik kürünün kullanılabileceği rahatsızlıklar bazı hastalıkların belirtisi olabileceğinden önce bir doktora danışmakta fayda vardır.

Öksürük: Öksürük, nezle, bronşit gibi üst solunum yoluyla alakalı olarak gelişen hastalıklar için yaygın bir şekilde kullanılan kekik hakkında yapılan bir araştırma sonucuna göre, kekik kürünün akut bronşit üzerinde etkili olduğu kanıtlanmıştır. İnatçı öksürük için kekik kürü ya da çayı tüketilebilir.

Mikrop kırma: Kekik kürü harici olarak kullanıldığında mantar gibi cilt hastalıklarına karşı iyi gelir. Cilt yüzeyinden uygulanarak etkilerinden yararlanmak mümkün olur. Hazırlanan kekik kürü ağız gargarası olarak kullanıldığında ağız içinde hijyen sağlayarak bakteri ve mikropların gelişmesini engeller. Hücreleri yenileyerek organların daha aktif çalışmasına yardımcı olur.

Sindirim: Kekik kürü sindirim sistemiyle alakalı gelişen sorunlara karşı kullanılabilir. Basur hastalarının korkulu rüyası olan kabızlığa karşı etkilidir. İçeriğinde bulunan lif sayesinde gaz ve şişkinlik gibi problemlere karşı iyi gelir.

Saç bakımı: Kekik kürü ve yağı yıllardır saç bakımı için kullanılmaktadır. Kekik yağı badem yağıyla karıştırılarak saçlar için uygulanabilir. Hazırlanan kürle saçlar yıkanabilir. Kekik kürüyle saçlar yıkandıktan sonra 10 dakika beklenerek durulanır.

Adet sancıları: Kekik kürü adet dönemi zorlu geçen kadınlar için alternatif bir seçenek olabilir. Adet döneminde yaşanan sancı kramp ve ağrıları hafifletici etkisi vardır.

Kaşıntı: Egzama, böcek sokması gibi nedenlerden dolayı oluşan ve ciltte ciddi anlamda kaşıntıya yol açan problemlere karşı bölge kekik kürüyle silinebilir. Bir parça pamuk hazırlanan kekik kürüne batırılarak bölgeye uygulanır.

Sivilce: Kekik kürü, sivilce ve akne tedavisinde kullanılabilir. Akne ve sivilceler için kekik kürüne bir parça pamuk batırılır ve sorunlu bölgeler pamukla silinerek kuruması beklenir. Sivilce ve aknelerden kurtulmak için günde birkaç kez tekrarlanabilir.

Kekik kürünün yan etkileri nelerdir?

Kekik kürü diğer bitkisel kürlerde olduğu gibi düzenli ve bilinçli kullanıldığında herhangi bir yan etki yaratmaz. Ancak aşırı kullanım nedeniyle bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Kekik kürünü fazla içmek reflü ağrılarını tetikleyebilir. Ayrıca baş ağrısı ve baş dönmesine yol açabilir. Ağız yoluyla kullanıldığında toksik etki yaratabilir.
" } ] }