{ "title": "Kekik Ekimi", "image": "https://www.kekik.gen.tr/images/kekik-ekimi.jpg", "date": "19.01.2024 14:35:18", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Kekik ekimi, ülkemizde en çok Akdeniz bölgesinde yapılmaktadır. Ballıbabagiller familyasından bir bitkidir. Dünyada yetişen kekiğin %75'i Türkiye'den ihraç edilir. Kekik Akdeniz'e özgü bir bitki olduğu için daha çok Akdeniz iklimi olan yerlerde yetiştirilir. Sıcağı seven dayanıklı bir bitkidir. Kekiğin uçucu yağı karvakrol ve timol'dur.

Kekik nasıl yetiştirilir?

Kekik killi toprak olan arazilerde daha iyi yetişmektedir. Kekik tohumlarının çimlenmeleri çok yavaş olduğundan direk tarlaya ekilmezler. Tohumlar özel hazırlanmış fideliklerde yetiştirilip tarlaya ekilir. Kekik fidesi ekilmeden bahçenin mutlaka işlenmiş olması gerekmektedir. İşleme sırasında tüm yabancı otlardan arındırmak fidenin sağlık ürün vermesi için önemlidir. Kekik ekimi yapılacak dönemde toprağın ısısı uygun duruma gelmiş olmalı ve toprağın mineral oranını yükseltmek için gübreleme ya da torf kullanılmalıdır. Dikilecek yer dikim kazığı ile açılır. Fide çukura yerleştirildikten sonra tekrar dikim kazığı ile toprak koyulur. Kekiğin güneş ısısını en iyi alacağı noktalara dikilmesi gerekir. Kekik ekimini soğuk ve rüzgârlı havada yapmak uygun değildir.

Kekik fidelerinin aralarındaki mesafe dışarıda 30-40 cm, saksıda ise 8 cm olması uygundur. Kekik fidesine dikimden hemen sonra can suyu verilmelidir. Sulama sıklığı ilk dönemde 3-4 arayla daha sonra haftada bir kez yapılmalıdır. Sulama şekli karık, damlama ya da yağmurlama şeklinde yapılabilir. Kekik ekimini evde yapacaksanız ortalama 10 cm derinliğinde saksı kullanınız. Saksıya %20 toprak geri kalanını ise kırmızı toprak olarak kullanınız. Kekik fidesinin kökleri çürümemesi için saksının altına çakıl taşları konulup, tabana su tahliye delikleri açmanız gerekir. Isıyı seven bir bitki olduğu için mutlaka güneş gören bir yere koymalısınız. Kaliteli ürün almak için çiçekleme zamanında hasat yapılmalıdır. Hasattan hemen sonra kekik kurutulmalıdır. Kurutma derecesi 30-35 derece olmalıdır. Yüksek kurutma ısısı kekiğin içindeki uçucu yağlara zarar verebilmektedir. Kekik ekiminin verimli olması mevsim gidişatına, ekilen toprağa ya da bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Kekik ekimi Türkiye'de Manisa, Muğla, Isparta ve Uşak'ta yapılsa da en büyük üretim payı %60'lık bir oranla Denizli'dedir.

Kekiğin faydaları nelerdir?

Kekik genelde baharat olarak kullanılmaktadır. Özellikle et yemeklerinde ideal bir baharattır. Salatalar için kekikten yapılan soslar kullanılabilir. Kekik kaynatılıp suyu içildiğinde mide ve sindirim için faydalı olacaktır.
" } ] }