{ "title": "Kekik Çiçeği", "image": "https://www.kekik.gen.tr/images/kekik-cicegi.jpg", "date": "21.01.2024 08:04:16", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kekik Çiçeği, Oldukça güzel ve hoş bir kokuya sahip olan kekik çiçeği, Akdeniz Bölgesine ait bir bitkidir. Doğrudan güneş alan yerleri ve sıcağı oldukça seven bu bitki, aynı zamanda soğuk iklim koşullarına da oldukça dayanıklılık gösterir. Toprak bakımından seçici olmayan kekik çiçeği her tür toprakta kolaylıkla yetişebilir. Ancak en sevdiği ve verimli olacağı toprak killi topraklardır.

Kekik çiçeği dikimi, sağlığa oldukça faydası olan kekik çiçeğini faydalarından yararlanmak istiyorsanız evinizde, balkonlarda ya da bahçenizde yetiştirebilirsiniz. Oldukça kolay yetişebilecek olan kekik çiçeğinin tohumu oldukça küçüktür ve ilkbahar mevsiminde dikilebilir. Kolay bir şekilde çimlenip çiçek veren bu bitki evde yetiştirilmek isteniyor ise drenaj deliği olan bir saksının dibine çakıl taşı konulup, saksıya hafif kumlu ve killi toprak yerleştirilerek tohum ekilebilir.

Kekik çiçeği sulama ve gübre, kuraklığa oldukça dayanıklı olan kekik çiçeğini aşırı sulamaya ve gübre vermeye gerek yoktur. Ancak verimi artırmak amacıyla haftada iki defa sulamak daha uygundur.

Kekik çiçeğinin hasadı, her mevsim taze kalabilen kekik çiçeğinin hasadı çiçeklenme döneminde yapılabilir. Kekik çiçeği biçilirken toprak yüzeyinden 8-10 cm olarak yapılmalıdır. Kesimler daha aşağıdan yapılırsa bitki zarar görür ve bu durum da verimin düşmesine neden olur. Kekik çiçeğinin hasadı yılda 4-5 kere haftada yapılabilir ve yapılan her hasattan sonra bitkinin mutlaka sulanması gerekir.

Kekik çiçeği kurutma, kurutma işlemi doğal yolla veya yapay olarak da yapılabilir. Doğal yolla yapılan kurutmalarda toplanan kekik çiçekleri temiz bir örtünün üzerine serilir ve güneş görmeyen gölge bir yerde çiçeklerin renginin kararmasına meydan vermemek için sık sık alt üst edilerek karıştırıp, havalandırarak kurutulabilir. Yapay kurutmalar ise havalandırılmalı fırınlar ile yapılmaktadır. Sıcaklığı yaklaşık 30-35 derece olan fırınlara kekik çiçeklerinin atılarak kurutulması ile yapılır. Kurutulan kekik çiçekleri serin ve kuru yerde saklanmalıdır.

Kekik çiçeği faydaları, saymakla bitmeyecek kadar faydası olan kekik çiçeği, iştahı açarak sindirimi kolaylaştırır, gaz söktürücü özelliğe sahiptir, aynı zamanda idrar söktürücü, sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği vardır. Soğuk algınlığına iyi gelir, balgam söktürücüdür, boğaz ağrıları ve kuru öksürüğün giderilmesine yardımcı olur, bronşit astım ve boğmaca gibi hastalıkların tedavisinde oldukça faydalıdır, yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur, meme kanserine yakalanma riskini azaltır, saç tellerinin canlanmasını ve sağlıklı olmasını sağlar. Kekik çiçeği ayrıca içerdiği demir sayesinde kemikleri güçlendirir, göz sağlığını korur, vücutta olan iltihapların atılmasını sağlar, cildi güzelleştirerek cilde parlaklık ve canlılık kazandırır.

Kekik çiçeği kullanımı, kurutulan kekik çiçek çiçekleri, bir su bardağı kaynamış suyun içerisine bir tutam atılıp ağzı kapatılarak 10 dakika kadar dinlendirildikten sonra elde edilen çaydan günde en az bir defa içilebilir.

Dinlenmek, yorgunluk ve halsizliği azaltmak ve sakinleşmek amacıyla yaklaşık 300 gram kekik çiçeği, 8 litre suya eklenip 12 saat bekletildikten sonra ısıtılıp süzüldükten sonra banyo suyuna katılarak da kullanılabilir.
" } ] }