{ "title": "Kekik Çayı", "image": "https://www.kekik.gen.tr/images/kekik-cayi.jpg", "date": "23.01.2024 04:13:29", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Kekik Çayı, kekik ballıbabagiller ailesine ait olan bitkidir. Özellikle güneşli havayı ve ılıman iklimi çok sever. Çorak toplarda yetişmeyi seven saçak köklü ve odunsu gövdeli bir yapıda olan kekik insan sağlığı için oldukça faydalı bir bitkidir. Kekiğin kimyasal olarak içeriğinde kekiğe kendine has kokusunu veren thymol ve karvakrol; simol, linalol ve borneol maddelerini içeren %1 oranında uçucu yağlar, acı esanslar, tanen, flavonit ve tripenoit bulunur. Özellikle boğaz, baş, bronşit, hazımsızlık, gaz, öksürük, romatizma gibi ağrılar başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi gelir.

Zengin bir mineral ve vitamin kaynağı olan kekik çayı hem kurutulmuş hem de taze kekikten hazırlanabilir. 1 bardak çay kekik çayı hazırlığı için taze kekik kullanılacaksa 2 çay kaşığı, kurutulmuş kekik kullanılacaksa 1 çay kaşığı kekik yeterli olacaktır. Taze kekik yaprakları canlı yeşil renkte ve taze görünümlüdür. Yaprakların üzerinde koyu renkli noktalar bulunmaz. O nedenle satın alırken dikkat edilmesi gerekir. Taze kekiğin muhafaza edilmesi az nemli bir havluya sarılarak buzdolabında saklanmasıdır. Kurutulmuş kekiğin ise karanlık, serin ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Taze kekik dallarından ayrıldıktan sonra kesme tahtasında ince ince doğranır. Kuru kekik ise elde ufalanır. Kekikler 1 bardak kaynamış su içerisine eklenir. Kekiklerin demlenme aşamasında bardağın ağzının kapalı olması tercih edilir. Yaklaşık olarak 10-15 dakika demlenmesi yeterlidir. Bitkisel çayları hazırlarken bitkiyi uzun süre kaynatmak sağlığa faydalı esansiyel yağları azaltır. Kekik çayı sadece içilerek değil diğer yöntemlerle de tüketilebilir. Örneğin ılınmış kekik çayı paketlerini gözlerin üzerine koymak gözdeki kırmızılığı ve yorgunluğu alacaktır. Kekik ağız içi enfeksiyonlarının tedavisinde etkili bir bitki olduğu için ağız gargarası olarak kekik suyu da kullanabilir. 2 gram kuru kekik tüketimi günlük alınması gereken K vitamininin %54'ünü, C vitamininin %2'sini, A vitamininin %2'sini, demirin %17'sini, kalsiyumun %5'ini ve manganezin %10'unu tek başına karşılayan özelliğe sahiptir.

Kekik Çayının Faydaları: Vücudun enerjik olmasını sağlar ve zindelik verir. İyi bir balgam söktürücüdür ve aynı zamanda göğüsün yumuşamasına fayda sağlar. Kan şekerini dengeler. Damar hastalıklarına iyi geldiği gibi damar sertliği sorununa da fayda sağlar. Kan dolaşımını bozulmadan seyrinde ilerlemesinde son derece faydalıdır. Sindirim sistemi için oldukça faydalı bir bitkidir. İştah açıcı özelliği sayesinde yemeklerden sonra tüketilmesi önerilmez. Kekik çayını Bağırsak kurtlarının düşürülmesinde fayda sağlar ve bağırsak iltihaplarının iyileşmesini kolaylaştırır. Antiseptik ve mikropları önleyici özelliği bulunan kekik yağı ciltte görülen yaraların, sivilce ve akne gibi cilt sorunlarının giderilmesinde fayda sağlar. Stresle başa etmede oldukça etkilidir. Ağız için enfeksiyonlarının tedavisinde ağız gargarası olarak kekik çayı da kullanılabilir. Uykusuzluk sorununa iyi gelir. Cinsel isteği arttırıcı özelliği bulunur. Tüm bu faydaların sağlanabilmesi için kekik çayının düzenli bir şekilde kullanılması önerilir.

Kekik Çayının Zararları Nelerdir?

Kekik kuvvetli yapısı olan bir bitki olduğu için gebelik ve emzirme döneminde kullanılmaması gerekir. Kekik çayı ayrıca adet döngüsünün olduğu dönemlerde kanının fazla gelmesine neden olduğu için dikkat edilmesi gerekir. Kekik çayının fazla ve bilinçsiz tüketilmesi olumsuz sağlık sıkıntılarına neden olabilir. Özellikle kişilerde cilt sıkıntılarına ve mide hastalıklarına neden olabilir.
" } ] }