{ "title": "Kekik Balı", "image": "https://www.kekik.gen.tr/images/kekik-bali.jpg", "date": "19.01.2024 17:34:54", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kekik balı, oldukça özellikli ve şifalı çiçek balı türlerinden biridir. Arıların saf kekik otu çiçeklerinin özünü toplamasıyla ürettikleri, kekik kokulu, şeffaf, tadı buruk tatlı olan bir baldır. Kekik otu nektarlı bir bitkidir. Bileşiminde Timol bulunan uçucu bir yağa sahiptir. Bunun aroması, kokusu ve lezzeti oldukça güzeldir. Genellikle kırsal bölgelerde, yüksek rakımlı yaylalarda doğal olarak yetişir. Ülkemizde en fazla yetiştiği yerler Çankırı, Ankara, Kastamonu, Trabzon, Amasya, Bolu, Kütahya şehirleridir. Kekik bitkisinin çiçeklenmesi Mayıs ayından Ağustosun sonuna kadar sürer. Kekik balının enzim içeriği oldukça zengindir. Balın rengi ise açık altın sarısı tonundadır. Ayrıca anti paraziter etkisi de bulunmaktadır. Bu içeriğindeki Timol maddesinden kaynaklanır. Soğuk algınlığını gidermesi, yaraları iyileştirmesi kekik balının bilinen özellikleri arasındadır. Doğadan elde edilen bal türleri arasında kekik balı en özellikli olanlardan biridir. Karaciğer, mide, astım ve egzama hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Üreticiler kekik nektarı içeren bu balı özenle satışa sunarlar.