{ "title": "Dağ Kekiği", "image": "https://www.kekik.gen.tr/images/dag-kekigi.jpg", "date": "19.01.2024 15:43:29", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Dağ Kekiği, Aromatik ve doğal bir kokusu olan aynı zamanda tadı ile her zaman insanlar tarafından ilgi odağı olmuş oldukça şifalı bir bitki türüdür. Dağ kekiği bitkisi genelde yemeklerde baharat olarak kullanılmaktadır. Bu bitki baharat olarak kullanılmasının dışında dağ kekiği çayı demlenerek tüketilebilir. Aynı zamanda yağı da direk olarak cilde sürülebilir. Dağ kekiği doğanın insanlara sunmuş olduğu bir doğa mucizesidir. Kurutularak saklanır ve çeşitli hastalıklarda kullanılan bir çeşit bitkidir.

Dağ Kekiğinin Faydaları Nelerdir?
Dağ Kekiği Nerelerde Kullanılır

Dağ kekiği özellikle günlük kullanılarak dişlerde ve ağızda bulunan bakterilerin temizlenmesinde çok etkin koruma özelliği sayesinde diş ve dişe bağlı rahatsızlıklarda çok sık kullanılır. Ayrıca dağ kekiği kaynar su ile demlenerek içilmesi sonucunda mide hastalıklarında kullanılır dağ kekiğinin içilmesinde çok sıcak kullanılmaması gerekir ve günde bir iki bardaktan fazla kullanılmaması da çok önemlidir. Çünkü dağ kekiği içilmesinde fazla tüketimi insan vücuduna faydasından çok zararlı olacağı bilinir.

Dağ Kekiğinin Zararları Nelerdir?

Dağ kekiği insan vücudu için çok faydalı olmasının yanı sırada diğer bitkilere nazaran çok da zararları bulunmaktadır. Özellikle dağ kekiğin de bulunan yağ asla içilmemeli haricen kullanılmalıdır. Çok fazla derecede damıtılmış dağ kekiğinin suyu ise içilmemelidir. Çünkü dağ kekiğinin suyu direk olarak midenin delinmesine neden olmaktadır.

Dağ Kekiği Üretimi ve Çeşidi

Dağ kekiği özellikle çok güneş alan bölgelerde yetişir ve bu bitkinin dünya üzerinde 100'den fazla çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde dağ kekiği yağı üretimi yıllık on ton kadardır ve ülkemizde yaklaşık 33 çeşit dağ kekiği çeşidi bulunur. Dağ kekiğinin dünya genelindeki, üretimi ise yaklaşık yetmiş ton civarındadır.

Dağ Kekiği Nasıl Kullanılır?

" } ] }