{ "title": "Dağ Kekiği Tohumu", "image": "https://www.kekik.gen.tr/images/dag-kekigi-tohumu.jpg", "date": "19.01.2024 16:40:21", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Dağ Kekiği Tohumu, ballıbabagiller familyasına mensup bir bitkidir. Genellikle güneşte kurutularak kullanılır. Ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. Ayrıca Toros dağlarında, Isparta'da ve Denizli'de de yetiştirilir. Türkiye kekik üretimi konusunda oldukça önemli bir konuma sahiptir. Kekik ticaretinde Dünya ortalamasında önde gelen ülkelerden biri olan Türkiye ihracatta %19 gibi bir orana sahiptir. Dünya'da yaklaşık 100 tür kekik yetişirken Türkiye'de ise 33 tür kekik olduğu tespit edilmiştir. Dağ kekiği de bunlardan bir tanesidir.

İklim Koşulları, Fidelikler ve Dikim

Kekik genel olarak Akdeniz bölgesine ait bir bitki olmasına rağmen dağ kekiği fide dönemi ve ilk dikim yılı hariç soğuk iklimlere karşı dayanıklı bir bitkidir. Genelde sıcağı seven bir bitkidir. Toprak yönünden fazla seçici değildir ve pek çok toprak türünde rahatça kök salar. Killi topraklarda daha iyi gelişir. Dağ kekiği tarımı yapılacak tarla sonbaharda 15 ile 20 santimetre derinlikte sürülür. İlkbaharda ise fide dikiminden önce 10-15 santim derinlikte sürüm yapılır. Ardından gerekli toprak işleme aletleri ile toprak hazırlanır. Dağ kekiği tohumları çok küçük ve çimlenmesi çok yavaş olduğu için doğrudan tarlaya imkânı yoktur. Bu nedenle tohumları önce fideliklere ekilmesi gerekir. Fideliklerin eni 1 ya da 1,5 metre boyu 10-15 metre kadar ve yerden yüksekliği de 15-20 santim olacak şekilde ayarlanmalıdır. Fideliklerin içerisi bir miktar yanmış ahır gübresi, kum ve ölçek toprak ile hazırlanmış harç ile doldurulur. Üzeri bastırılarak pürüzsüz hale getirilir. Hazırlanan fideliklerin her metrekaresine 4-5 gram hesabı yapılarak dağ kekiği tohumu ekilir. Ekimden sonra tohumların üzeri 1 santim kalınlığında kapak ile kapatılır. Fideliklerin sulamasında çok dikkatli olunması gerekir. Suyun miktarının ayarlanabilmesi ve fideliğin her tarafının aynı eşit oranda su alması için sulama süzgüsü ile su vermelidir. Tohumun bulunduğu topraklı kısmın kurumamasına özen gösterilmeli ve tohum çimlenene kadar fideliklere çok sık su verilmelidir.

Dikim zamanından 20-30 gün öncesine kadar fideliklerin üzeri naylon gibi bir örtü ile örtülmelidir. Fideliklerin üzerinin açılmasıyla Mart sonu, Nisan başında fideler 10-15 santim boya ulaştığında fidelikten demetler halinde sökülmeye ve tarlaya dikilmeye hazırlanır. Fidelerin tarlaya dikimi ilkbaharda mümkün olduğu kadar erken yapılmalıdır. Çünkü dikime geç kalındığında bitkilerin tutma oranı düşer ve bitkilerin gelişmesi sekteye uğrar. Fidelerin toprağa dikimi elle yapılabilir. Fidenin dikileceği yer fide kökü için dikim kazığı ile açılır. Fidenin kökü bu yere yerleştirildikten sonra dikim kazığı ile fidenin kök kısmına gelecek şekilde toprak hafifçe sıkıştırılır. Dikimde en önemli nokta köklerin kıvrılmadan düz olarak toprağa yerleştirilmesidir. Dikimlerin arası 40-45 santim ve her sıra üzerindeki boşlukların arası ise 15 santim olarak ayarlanmalıdır. Ayrıca dikimden sonra can suyu adı verilen suyun verilmesi kesinlikle unutulmaması gerekir. Verilmelidir.

Sulama, Gübreleme ve Hasat

Dağ kekiği kurak koşullara dayanıklı olduğu için sulama yapılmadan da kurak aylarda yaşamına devam ettirebilir. Ancak yüksek verim elde edilebilmesi için sulama yapılması şarttır. Sulama sayısı toprak ve iklim koşullarına bağlı olarak değişir. Yaz aylarında haftada bir sulama yapılabilir. Sulama yöntemi için karık ve yağmurlama sulama şekilleri tercih edilebilir. Dağ kekiğindeki verim gübrenin topraktan fazlaca besin maddesi emdiğinin göstergesidir. Azotlu gübre iki ya da üç defada verilmelidir. Azotlu gübrenin yarısı ekimden önce diğer yarısı da birinci hasattan sonra olmak üzere verilir. Üçüncü gübre ise ikinci hasattan sonra verilmelidir. Hasat genel olarak çiçeklenme döneminde yapılmalıdır.

Dipten yapılacak hasatlar daha sonraki zamanlarda gelişimi geciktirip, verimini düşüreceği için toprak seviyesinden 5-6 cm yükseklikten hasat yapılması önerilir. Hasat kekiğin dallarını koparma şeklinde değil de bıçakla keserek yapılmalıdır. Hasattan hemen sonra sulama yapılmalıdır. İlk yıl bir kez daha sonraki yıllarda ise iki ya da üç kez hasat yapılabilir. En verimli dağ kekiği toplama dönemi haziran ayından ekim ayına kadar olan süredir. Hasattan sonra dağ kekikleri tarladan hemen toplanmalı ve kurutma işlemi için temiz, gölge bir yere taşınmalıdır. İyi bir kurutma için Dağ kekiklerinin serilme kalınlığı 20 santimi geçmemelidir. Kurutma için en ideal sıcaklık 30-35 derecedir. Dağ kekiğinin dalları sık sık alt üst edilerek renk kararması yaşanmaması için havalandırılmalıdır. 40 dereceyi geçen sıcaklıklarda Dağ kekiklerde kararmalar daha sık görülür o nedenle çok dikkat edilmelidir. Kurutulmuş Dağ kekikleri dövülerek yaprakları saplarından ayrılır. Yapraklar satışa sunuluncaya kadar serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
" } ] }