{ "title": "Bilye Kekik", "image": "https://www.kekik.gen.tr/images/bilye-kekik.jpg", "date": "19.01.2024 17:43:57", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Bilye kekik, güçlü bir kokusu olan ballıbabagiller familyasından olan çok yıllık otsu bitkidir. Thymus vulgaris Latince adı olan bitkinin anavatanı Akdeniz'dir. Güney Batı Anadolu bölgesi ülkemizdeki bilye kekik bitkisinin en yaygın yetiştiği yerdir. Kekik türleri arasında geniş yaprakları olan, ilk görünüşte naneye benzeyen bitki olsa da çiçeklerinin bilyeye benzemesi nedeniyle bilye kekik olarak anılır. Bu tür kekiğin oldukça keskin bir kokusu bulunur. Özellikle et yemeklerine ilave edildiğinde, aroması yemeğin lezzetini arttırır. Domatesli yemekler, omletler, çorba ve pizzalarda pek çok kişi tarafından tercih edilen kekik türüdür. Yemek soslarının hazırlanması içinde en uygun kekik türüdür. Ayrıca halk arasında yemeklerin sindirimini de kolaylaştırdığına inanılır. Bu yüzden hazmı zor yemeklerde bilye kekik kullanımı yaygındır.